Kropp i balans

Publicerat i: Vardag
 

Att vara i balans är viktigt, både fysiskt, psykiskt, mentalt och själsligt.

Ofta är vi noga med vad vi smörjer in vår hud med, vilket schampo som passar håret bäst och hur vi ska få vardagen att flyta på så smidigt som möjligt. 
Barnen ska må bra, samlivet ska fungera tillfredsställande och vi tvekar inte att ta bilen till service och ser till att tanka den när mätaren varnar för att bränslet snart är slut.
Allt detta sker naturligt för oss. Det ingår i de präglingar vi har. Våra ”plikter”. Vi ska se till att vara framgångsrika både som individ, på arbetet och som familj. Vi lägger ner massor med tid på att få livspusslet att gå ihop.

Men när det kommer till vår inre balans så existerar oftast inte samma självklarhet. Här har vi tydligen ingen som helst ”plikt”. Så snart det handlar om att ge kroppen det DEN behöver i form av olika stöd, exempelvis näring, kosttillskott eller själsligt, så drar många i handbromsen och tvekar.
Då finns inga självklarheter längre. Här börjar många istället för att ta sitt ansvar gentemot sin kropp försvara sig med att det varken finns tid eller pengar att investera i det kroppen behöver, ja till och med skriker efter om det vill sig riktigt illa.
Inom vissa familjer är det naturligtvis sant att det inte finns så mycket spelrum ekonomiskt. Men oftast handlar det om både okunskap och prioriteringar som gör att pengarna går till annat istället. På bordet står kanske både godisskålar, läsk, och annat smått och gott som man ”unnar” sig till helgen och tidningsbuntarna växer sig stora alltmedan livet pågår. I barnens rum står varsin dator och på soffbordet ligger familjens padda. I fickorna bärs den senaste mobiltelefonen med det smartaste abonnemanget.

Sanningen om hur det ser ut hos dig bär du inom dig. Du vet hur du prioriterar och om du hellre väljer att lägga pengarna på ovanstående saker istället för en god hälsa.

Vad är då god hälsa?
Det är naturligtvis olika för alla. Vi är individer med olika behov och förutsättningar.
Men vi alla lever i en kropp som behöver bra förutsättningar för att bibehålla den naturliga balans den föds med. Ibland uppstår obalans redan från start vilket är beklagligt, men det vanligaste är att den uppkommer med tiden. Den smyger sig på alltmedan kroppens behov förbises och mycket tas för givet. En kropp ska bara fungera, den ska inte kosta något och den ska minsann se till att finnas där för oss så länge som möjligt. Den får stå ut med mycket, kroppen. Den har visserligen en egen intelligens som fram tills den dag den börjar protestera, och symtom träder fram ett efter ett, verkligen gjort sitt allra bästa för att styra upp de situationer och skadliga ämnen den utsätts för.
Så kommer plötsligt ett sjukdomsprogram och knackar på medvetandets dörr. Jösses!
Frågorna ställer sig med ens på kö. Vad gick snett? Hur kunde det bli si, eller så? Känslor stiger till ytan. Ibland finns ingen chans att hinna hitta en fungerande strategi för att ta hand om dem och med blixtens hastighet uppstår en konflikt i något av hjärnans olika relän.

Den dagen kroppen visar symtom har processen redan pågått ett tag, kanske i flera år till och med. Men ingen har lyssnat till kroppens rop på hjälp och stora behov av stöd. Bruset från vardagslivet har överröstat den inre rösten.

Om du väljer att lyssna så kan du också börja prioritera om redan idag. Se över vad din kropp, och din barns kroppar behöver (om du är förälder), och börja bevilja den/dem det. Saknas det viktiga byggstenar för att vara välmående?

Har du balans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6?
Det visade testet att jag inte hade. Det fattades stora mängder för att ge kroppen rätt förutsättning att må bra.

Har du skydd mot livsstilssjukdomar?
Mitt resultat visade på 25% av 100%. En av mina släktingar hade bara 2% skydd och bekanta har berättat att deras värden var nollade innan de började bevilja kroppen rätt hjälp.

Vill du ha hjälp att kolla dina värden vänligen hör av dig. Det kan bli ditt livs bästa investering i dig själv och ditt liv.